יש נשים בהריון שלא יכולות בלי קפה ואחרות לא מסוגלות להריח אותו. כמה קפה מותר בהריון, האם נטול הוא באמת נטול ומה מומלץ לשתות במקום – כל מה שחשוב לדעת על שתיית קפה בהריון
ולנטינה לוריא, דיאטנית קלינית ומומחית בתזונת נשים הרות
האם כדאי להימנע מקפה במהלך ההריון, להגביל את הצריכה או לעבור לקפה נטול קפאין? האמונה כי שתיית קפה בהריון מזיקה לעובר אינה חדשה, אבל גם לא לגמרי מדויקת. קפאין הוא חומר מעורר שנמצא בין היתר בקפה, ומשפיע על מערכת העצבים שלנו, על כך אין עוררין. בדומה לאלכוהול, קפאין חודר את השיליה ומגיע גם לזרם הדם של העובר. קצב פינוי הקפאין מהגוף יורד במהלך ההריון והעובר לא יכול לפרק את הקפאין בעצמו.
מחקרים העלו שאלות לגבי הקשר שבין צריכת קפאין על ידי נשים הרות לבין שכיחות ההפלה הספונטנית ופגיעה בגדילת העובר, אלא שאופן הביצוע ותוצאות המחקרים שנויים במחלוקת ואין תשובה חד משמעית מוכחת. חלק מהמחקרים הראו שככל שצורכים יותר קפאין שיעור ההפלות ומשקל לידה נמוך הוא גבוה יותר ולצידם ישנם מחקרים שמפריכים את זה.
מחקרים אחרים מעידים על קשר חיובי בין שתיית קפה לבין הפחתת הסיכון לסוכרת הריון. יש לציין גם שקפה מכיל גם הרבה אנטיאוקסידנטים ( נוגדי חימצון שיש להם השפעה חיובית על בריאותינו) ולא רק קפאין.

מבולבלות? גם אנחנו. אז כמה כוסות קפה מותר לשתות בהריון?
אמנם אין הסכמה גורפת בין המחקרים, אך ארגון הבריאות העולמי וארגונים לרפואת נשים מגדירים את הרמה הבטוחה של צריכת קפאין בכ-200-300 מ"ג ליום. מאחר וקפה הוא לא המקור היחיד לקפאין, שנמצא גם במשקאות אנרגיה, תה שחור/ ירוק (וגם לבן ), קולה, קקאו ושוקולד, חשוב לערוך התאמות בצריכתם. במנת אספרסו ובקפה שחור יש כ 80 מ"ג קפאין, בעוד בתה נמצא 25-50 מ"ג קפאין, תלוי בחוזקו. כמובן שדרך הכנת הקפה, סוג הפולים וכמות המשקה הסופית משפיעים על כמות הקפאין.

*הנתונים בטבלה הם ממוצע בלבד
האם יש להמנע לחלוטין מקפה בהריון?
התשובה היא חד משמעית – לא. ארגון Cochrane (רשת בינלאומית של חוקרים ואנשי רפואי בלתי תלויים ) המכובד קובע – "נכון להיום אין מספיק ראיות כדי לאשר או להפריך את היעילות של הימנעות מקפאין על משקל הלידה או תוצאות הריון אחרות. כדי לקבוע האם לקפאין יש כל השפעה על מהלך ההריון יש צורך בביצוע מחקרים איכותיים ומבוקרים."
ארגון הבריאות העולמי ממליץ: "עבור נשים בהריון הצורכות יותר מ -300 מ"ג ליום בשגרה, מומלץ להפחית את צריכת הקפאין היומית במהלך ההריון כדי להפחית את הסיכון לאובדן הריון ויילודים במשקל לידה נמוך".
מדינות רבות בהן קנדה תומכות בהמלצה הזאת – עד 300 מ"ג קפאין ליום בזמן ההריון. לעומת זאת בארה"ב ובאנגליה, הארגונים הרשמיים מחמירים יותר וההמלצה שלהם היא להגביל את צריכה הקפאין ל 200 מ"ג ביום, שזה בערך 2 כוסות קפה הפוך בגודל רגיל.
- הקפה עשה לך תיאבון? – קבלי רשימת מסעדות ידידותיות במיוחד להריוניות
מה לגבי קפה נטול קפאין?
קפה נטול קפאין אמנם מכיל כמות זניחה של קפאין בהשוואה לקפה רגיל (רק 3-7 מ"ג לכוס) אבל זה כמו להחליף סוכר בתחליף שהשפעתו לא ממש ידועה (למשל סטיביה). כשם שממתיק הוא ממתיק, כך קפה הוא קפה, ואי אפשר להמליץ עליו לצריכה. קפה נטול קפאין מיוצר בתהליך שבו מסירים כ-97% מהקפאין באמצעות חומר אורגני ממס או בשיטות אחרות כמו שימוש בפחמן דו-חמצני.
נשים ששותות הרבה קפה ביום ומתקשות לצמצם את הכמות כדאי שישקלו מעבר חלקי בלבד לקפה נטול, אך לא באופן גורף. לפני מספר שנים בוצע מחקר בדנמרק בקרב כ-1,200 נשים, שהשווה בין שתיית אותה כמות קפה נטול קפאין לבין קפה רגיל בהריון. בסיכום המחקר לא נמצאה השפעה שלילית של קפאין מאחר ולא נמצאו הבדלים מבחינת שיעור ההפלות, משך ההריון וגודל העובר.
לסיכום, בין אם את מכורה לקפה וצריכה להוריד כמויות ובין אם את לא מסוגלת להריח אותו, זה הזמן לשנות הרגלים. גם אם מדובר בחודשים בודדים, ואולי זו דווקא הזדמנות לעשות צעד קטן להרגלים בריאים יותר. החלופות המומלצות הן מים וחליטות, וכמובן כל שילוב של פירות וצמחים שעובד לך עם מים חמים.
הכותבת הינה דיאטנית קלינית ומומחית בתזונת נשים הרות
הוספת תגובה