איך להיערך לתינוק החדש גם בלי אינסוף קניות? איך תדעי מה את באמת צריכה? האם חדר תינוק יכול להיות מינימליסטי? ואיך שיטת קון-מארי תעזור לך לעשות סדר בבלאגן?
זה נחשב השלב הכייפי בהריון, הבחילות כבר עברו, הבטן יצאה ואת מתחילה לקנן (מה שמכונה גם Nesting ) ולהכין את הבית לקראת התינוק. השלב הזה מתאפיין בעיקר בהמון קניות, ואינסוף רשימות ועצות מה לקנות, איפה ומתי. אבל מסתבר שאפשר גם אחרת. הזמנו את שרית סלע, המוכרת גם כ- "MinimalisMe", לשיחה צפופה על סדר, ארגון, קון-מארי ומינימליזם.
שרית בת 41, אמא לשניים, חיה עם משפחתה בשטוקהולם כבר 8 שנים. היא יוצרת תוכן ויועצת קון-מארי מוסמכת. "מינימליסטמי" הוא עולמה הויזואלי, העוסק במינימליזם וקון מארי כאורח חיים, ובעיצוב סקנדינבי.

חיים מסודרים, הם חיים שלווים והרבה יותר מאושרים
שרית מעידה על עצמה שתמיד הייתה מסודרת ומאורגנת, והיא מאמינה מאוד שזה מה שאיפשר לה לחיות חיים שלווים ורגועים. החיים בשבדיה קרבו אותה לעולם העיצוב הסקנדינבי שהוא בבסיסו על-זמני, ומבוסס על עיצוב, שהוא ההפך מטרנדים חולפים. "החלטתי לעשות קורס מוסמך של מארי קונדו כדי לעזור לאנשים לחיות חיים מסודרים ויותר שלווים". שרית מלווה אנשים בתהליך אישי לחיים מסודרים ומדוייקים יותר.
מה שלא גורם לך לאושר – לא צריך להישאר בחיים שלך
קון-מארי זו שיטה שהמציאה כוהנת הסדר היפנית מארי קונדו , שהגיעה לתודעה הציבורית לפני כמה שנים עם פרסום ספרה "סודות הקסם היפני", וב 2019 עלתה סדרה בכיכובה בנטפליקס "עושים סדר עם מארי קונדו". באמצעות השיטה היא מלמדת אנשים איך לסדר אחת ולתמיד את הבית ואת החיים ופשוט לחיות חיים מסודרים.
"השיטה מלמדת אותנו לחיות רק עם דברים שעושים שמחה בלב, או כמו שהיא מכנה זאת Spark Joy" מסבירה שרית, "בשונה משיטות סידור אחרות, קון מארי דוגלת בסידור הבית לפי קטגוריות ולא לפי מיקום. הקטגוריות הן – בגדים, ספרים, ניירת, כל השאר (מטבח אמבטיה…) ולבסוף דברים סנטימנטליים".

שינויים בהרגלי הצריכה
"עבורי, קון-מארי התחבר מאוד למינימליזם כי אנחנו לומדים להפרד ממה שאיבד את התכלית שלו בחיים שלנו, או אינו גורם לנו לאושר. השיטה מובילה לשינוי בהתייחסות שלנו לחפצים שסובבים אותנו, מדייקת לנו בחירות ומשנה לנו את הרגלי הצריכה".
"בשבילי, לחיות רק עם דברים שגורמים לי שמחה בלב, אלה הדיוקים שגורמים למינימליזם. אנחנו נחשוב פעמיים לפני שנקנה או נכניס דברים הבייתה, אנחנו נבין ונרגיש מה זה שמחה עבורנו ומה גורם לנו אותה. כל פריט ופריט שיש לנו בבית, אפילו מברשת האסלה, הוא נכון לנו וגורם לנו שמחה. לא הכל צריך להיות יפה, חפצים יכולים להיות גם פרקטים או פונקציונליים"
פחות רעש חזותי יותר שקט פנימי
המשמעות של מינימליזם היא צמצום בעושר ובמגוון החזותי, פחות "רעש" , במטרה לאפשר לנו להתמקד בעיקר . אם נסתכל על התמונה הגדולה – מדובר על כלי שאמור לסייע לנו להרגיש יותר מאושרים ויותר חופשיים. קון מארי כאורח חיים יכול להוביל לזה. התהליך מתחיל ב"פסטיבל הסידור" בבית , אך לפני שמתחילים בו, אחד העקרונות של השיטה זה לדמיין את אורח החיים אליו אנחנו שואפים להגיע. איך אני מדמיינת את אורח החייים האידיאלי שלי – זוגיות, קריירה, משפחה וכו'. התהליך מאפשר להיות פחות קשורים לחפצים ופחות תלויים באביזרים חיצוניים עבור האושר הפנימי שלנו.
איך עושים "קינון" מינימליסטי???
הטרימסטר השלישי של ההריון מאופיין בתהליך קינון כמעט אינסופי. שילוב של התרגשות, עם הערכות פרקטית לקראת התוספת שצפויה להכנס הביתה, מכניסה אותנו לסחרור של קניות. בתקופה הזו נשים רבות מכינות את הבית: מעצבות, מזיזות, מחליפות ריהוט ופריטי עיצוב, איחסון ועוד וכמובן מכינות את חדר התינוק. שאלנו את שרית איך אפשר לעשות את זה אחרת?
״אישה בהריון, בטח בפעם הראשונה, שומעת כל הזמן מה צריך לקנות, מקבלת רשימות ארוכות, וזה מה שנראה לה הגיוני. בפועל זה עומס ורעש ויזואלי. ההתרגשות לפני הילד הראשון מתערבבת עם כל הרעש הזה ויוצרת "טרפת" קניות של לפני לידה. למי שרוצה לחוות את זה קצת אחרת, אני מציעה לנצל את הזמן הזה דווקא לשינוי. זה הזמן לנסות להגיע לקצת שקט פנימי, לחשוב ולדייק לעצמך מה את רוצה. זו תקופה שיכולה לגרום לך לדייק דברים בחיים שלך ולהחליט לסדר קטגוריות מסויימות בבית. לקחת עקרונות של קון מארי וליישם אותם "בקטנה". ההתחלה הכי טובה היא לפנות מהבית את כל מה שלא גורם לך אושר. את עומדת להכניס הבייתה את הדבר שיגרום לך לאושר הכי גדול בעולם, אז כדאי לפנות לזה מקום מכל הבחינות.״

"ברגע שתסגלי לעצמך את אורח החיים הזה, אני יודעת שתהיה לזה השלכה ישירה לשקט הפנימי שלך בתקופה שאחרי הלידה, שהיא מאוד לא פשוטה, ואני אומרת את זה מנסיון. אני יודעת שהייתי אמא מאוד שלווה כי הנפש שלי הייתה שלווה ורגועה בזכות זה שאני חיה בבית שליו, רגוע ומסודר".
תקני מה שאת צריכה ולא מה שמופיע ברשימה
"אני אישית נגד רשימות הקניות שמסתובבות ברשת, ברגע האמת, לא כל דבר מתאים לכולן. כמובן שחשוב להצטייד בפריטים הראשוניים, ולקנות מעט מכל דבר. כדאי לזכור שאת רוצה להכניס הביתה את מה שאת באמת צריכה ולא מה שכתוב לך ברשימות באינטרנט. תשאלי חברות, כמה מוצרים הן קנו לתינוקות וכלל לא עשו בהם שימוש…. ילדתי את בתי הבכורה לפני 12 שנה, ואני זוכרת שקניתי מלא סוגי מוצצים, ובסוף הילדים שלי בכלל לא לקחו מוצץ, או היה סוג אחד שהם אהבו ואת כל השאר זרקתי. חשוב לעשות קניות עם מודעות, להתמקד במה שאת חושבת שתצטרכי לשבועות הראשונים, לאחר הלידה תוכלי לדייק לעצמך את מה שהכי נכון לך ולתינוק שלך".
אנחנו חיות בעידן של שפע עצום, עושר חומרי ותרבות צריכה. כמות המותגים והסוגים מכל מוצר, המגוון האינסופי והזמינות של כל אלה, מקשה עלינו לעצור רגע ולקבל החלטות אחרות. קל מאוד להשאב לתוך זה, ובסופו של דבר מדובר גם על בזבוז של כסף וגם בנזק סביביתי. נסו לקנות מה שאתן צריכות עכשיו, הכל מאוד זמין סביבנו, ואם משהו ייחסר תגיעו אליו בקלות.

5 כללים לקנייה נכונה לקראת הלידה
- חבילות לא בהכרח מתאימות לכולן, זו דרך למכור לנו יותר. תתמקדי במוצרים שאת בטוחה שאת צריכה, במידת הצורך תוכלי בקלות להשלים.
- מבצעים הם אחיזת עיניים – בוודאי שצריך להשוות מחירים ולקנות חכם אבל אל תתפתי למבצעי כמויות, ולהוסיף רק עוד כמה שקלים כדי לקבל עוד משהו. רוב הסיכויים שלא תצטרכי את כל מה שאת קונה.
- חשיבה לטווח ארוך – תנסי לחשוב קדימה, ולבחור מוצרים ופריטים שילוו אותך ואת הילד לאורך זמן. העיצוב הסקנדינבי מבוסס על ערכים של קיימות ועל מוצרים שישארו איתנו לאורך זמן, לדוגמה מוצר אחד שהוא עריסה, שהופכת למיטת תינוק שהופכת למיטת ילד, הכל במוצר אחד.
- יד שנייה – יש כל כך הרבה דרכים למצוא מוצרי יד שנייה במצב מצויין, שאנשים מוכרים או מוסרים. זו דרך גם לחסוך כסף, גם לעזור לסביבה וגם להתנסות במוצרים שאת לא בטוחה בהם ורוצה לבדוק לפני קנייה.
- צמצום כמויות – אין צורך בכמויות מכל מוצר או במשחק ייעודי לכל דבר (אחד מהבב, אחד מצפצף, אחד מעודד זחילה וכדומה) . זה שזה קיים לא אומר שאתצריכה את זה.
סודות הקיפול של שיטת קון -ארי
שיטת האיחסון של קון-מארי היא אנכית, והיא דוגלת בכך שהכל נראה לעין והכל נגיש. אין ערימות נסתרות, אין "מאחורה" בארון, אין דברים ששומרים אם במקרה נצרך, או אם אני שוב ארצה ללבוש את השמלה מלפני 15 שנה. כל מה שנמצא בארון, נגיש וכל הפריטים הם כאלה שגורמים לנו לאושר. זה נכון גם לביגוד תינוקות – הכל מסודר ומקופל בצורה גלויה לעין, קל להתמצאות וקל לסידור.
שיטת הקיפול של קון-מארי היא שיטה שעובדת הכי טוב עם מגירות, כאשר הכל מקופל בצורה ורטיקלית, כשאת פותחת מגירה הכל נגיש בקלות, בין אם זה חיתולי טטרה, סדינים או בגדים. שיטה אידיאלית לבגדי תינוקות.
ההמלצה של שרית היא לסדר מלמעלה למטה לפי גיל, או לפי קטגוריות, בהנחה שכל הבגדים הם לגיל הראשוני. הסידור הוא בקבוצות – בגדי גוף, אוברולים, מכנסיים, גם מצעים וטטרות מקופלים בצורה הזו
לפני אחרי
איך ניתן לעצב את חדר התינוק ברוח הקון מארי?
"קון-מארי עבורי זה אורח חיים, הסדר שאני יוצרת בבית שלי זה גם הסדר שאני רוצה להעביר לילדים שלי ובטח כשמדובר בתינוק בן יומו. זהו אורח חיים המבוסס על ערכים, ואת הערכים האלה אנחנו מקנות לילדים שלנו. הצורך לא לחיות עם המון דברים והיכולת להפרד מדברים וחפצים בהמשך. הבחירות שאת עושה בעיצוב חדר התינוק, הכנת הבית, כמות המשחקים והגירויים, משפיעות על הילד שלך ועל מה ייעשה לו טוב".
3 טיפים לעיצוב חדר תינוק מסודר ורגוע
- Less in More – העניקי לתינוק שלך שקט ויזואלי בחדר בו הוא חי. בחרי מינימום אלמנטים עיצובים. אין צורך בכל הבובות, הדובים, המובייל ועוד. בפרט באזור העריסה / המיטה, בה התינוק ישן בשלווה, כדאי להמנע מהוספת עוד ועוד "קישוטים" .
- החדר ילווה את חיי התינוק לתקופה ארוכה בה הוא כבר לא יהיה תינוק. כשאת חושבת על עיצוב הקירות, טפטים, צבעים, מדבקות קיר וכדומה, הימנעי מבחירת עיצובים תינוקיים מדי, שמהר מאוד יהיו לא רלנטיים. בחרי בצבעים רכים, שישדרו שקט וישתלבו עם כל סגנון.
- עץ עדיף על פלסטיק – משחקים וצעצועים העשויים מעץ עדיפים על משחקי פלסטיק. הם מחזיקים לאורך זמן, ידיותיים לסביבה ולרוב יהיו יותר פשוטים וישאירו לילד הרבה מקום לדמיון
השקיעי פחות זמן בקניות ויותר זמן בסדר וארגון
"קון-מארי זה אורח חיים ואני מאמינה שזה לא רק יגרום לנו לגדל ילדים עם ערכים חשובים לחיים, זה יקל עלינו בהתמודדות שלנו כאמהות, עם החיים. השינוי מתחיל בנו ומתחיל בבטן. אם אנחנו לפני שנכניס ילדים לעולם שלנו, נקנה להם את הערכים שחשובים לנו הם יגדלו להיות ילדים ואח"כ אנשים, עם ערכים משמעותיים וחשובים לחיים. הילדים שלנו יהיו מסוגלים לשחרר את מה שהם לא צריכים. הם ידעו לחלוק, ידעו לוותר, ולהסתפק במעט כדי להיות מאושרים".
שרית היא אחת ממנהלות קהילת קון מארי בפייסבוק. בביקוריה בארץ מעבירה סדנאות, וכן מלווה אנשים בתהליך קון מארי אישי 1:1 גם במפגשים פנים מול פנים וגם מרחוק.
רוצות לקרוא עוד על קון-מארי? הכנסו לבלוג המקסים של שרית Minimalistme-Blog
הוספת תגובה